![](/media/lib/181/n-schekman-318e1b968c5f1a6684dc5973fbaa676f.jpg)
Noblista oskarża czasopisma naukowe
11 grudnia 2013, 19:28Randy Schekman, tegoroczny zdobywca Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny wywołał spore poruszenie publikując w The Guardian artykuł, w którym skrytykował wiodące pisma naukowe - Science, Cell i Nature. Uczony stwierdził, że badania naukowe są psute przez nieodpowiednie zachęty
![](/media/lib/161/n-chmury-d4a7385e5a8169ed26dd267c1385226d.jpg)
Powstał model klimatu Tolkienowskiego Śródziemia
9 grudnia 2013, 11:33Dr Dan Lunt jest klimatologiem z Uniwersytetu w Bristolu, który stworzył model komputerowy klimatu Śródziemia z "Władcy pierścieni" Tolkiena. Naukowiec opublikował artykuł na ten temat, posługując się pseudonimem Radagast Brązowy. By mogli go zrozumieć również sami zainteresowani, dostępne są tłumaczenia na elficki i krasnoludzki.
![](/media/lib/93/n-lab-f67ff4e38fd33ae7ed3e7cfbde4b8f64.jpg)
Połowa badań nie jest publikowana
4 grudnia 2013, 18:59Wyniki około połowy badań klinicznych prowadzonych w USA nie są publikowane. Do takiego wniosku doszła Agnes Dechartres, epidemiolog z Uniwersytetu Paris Descartes. Jej zdaniem to poważny problem dla nauki.
![](/media/lib/180/n-polykanienanoczasteczki-ecd3e951f9439f20398994d0ac654aae.jpg)
Nanocząsteczki do połknięcia
3 grudnia 2013, 13:44Nanocząsteczki, które mogą przenosić leki do konkretnych miejsc w organizmie, są nadzieją medycyny. Mają jednak bardzo poważną wadę, ograniczającą ich stosowanie - muszą być wstrzykiwane dożylnie. Naukowcy z MIT-u i Brigham and Women's Hospital (BWH) opracowali nową nanocząsteczkę, którą może być przyjmowana doustnie i wchłaniana w układzie pokarmowym.
![](/media/lib/179/n-ic10-65c1fd533845d68ae5de5041db4f7168.jpg)
Tajemnica IC 10 rozwiązana?
25 listopada 2013, 10:38Duże galaktyki, takie jak Droga Mleczna, powstały wskutek zderzenia mniejszych obiektów tego typu. Jednak obserwowanie zderzeń małych galaktyk jest niezwykle trudne, gdyż zwykle dochodzi do nich na granicy obserwowalnego wszechświata, w odległości 10 miliardów lat świetlnych do Ziemi.
![](/media/lib/144/n-termometr-4fab4a918eff4629f932944007ab9fd6.jpg)
Chłód pomaga nowotworom
19 listopada 2013, 13:21W Proceedings of the National Academy of Sciences ukazał się artykuł, w którym specjaliści z Roswell Park Cancer Institute sugerują, że niskie temperatury sprzyjają wzrostowi nowotworów. Zjawisko takie występuje przynajmniej w przypadku myszy.
![](/media/lib/93/n-chiny-aec505684101f470e09587484b316449.jpg)
Długie ręce chińskiej cenzury
12 listopada 2013, 12:55Chińska partia komunistyczna, która od 1949 roku niepodzielnie rządzi w Państwie Środka, zbudowała niezwykle skomplikowany system cenzury. Jak dowiadujemy się z raportu Long Shadow of Chinese Censorship: How the Communist Party's Media Restrictions Affects News Outlets Around the World jest ona na tyle skuteczna, iż pozwala na kontrolowanie mediów poza granicami Chin.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Laser pomoże leczyć choroby neurodegeneracyjne?
4 listopada 2013, 17:43Naukowcy z Politechniki Wrocławskiej i szwedzkiego Uniwersytetu Technologicznego Chalmers z Göteborga dokonali odkrycia, które może pozwolić na leczenie chorób Alzheimera, Parkinsona czy Creutzfeldta-Jakoba za pomocą fototerapii.
![](/media/lib/93/n-pomysl-79079bd0daca77f78c2b2e67a3cea2f4.jpg)
Hipoteza, która wstrząsnęła fizyką
25 października 2013, 09:51Zaproponowana niedawno hipoteza "firewalli czarnej dziury", która opisuje to, co dzieje się na granicy czarnych dziur, stawia pod znakiem zapytania niektóre z podstawowych teorii fizycznych. To najlepsze, co zdarzyło się od dłuższego czasu. To jak trzęsienie o sile 9 w 10-stopniowej skali. To najbardziej szokująca i zaskakująca rzecz, która wydarzyła się podczas całej mojej kariery naukowej - mówi fizyk Raphael Bousso z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
![](/media/lib/125/n-popcorn-duzy-118a550624884d4635d1c1a1ed17a00b.jpg)
Popcorn sabotuje efekt kinowej reklamy
15 października 2013, 13:04Jedzenie popcornu w kinie uodparnia nas na wpływ reklam. I nie chodzi tu o zwykłe rozproszenie. Zwykle gdy pojawia się nazwa produktu/marki, nasze usta i język automatycznie zaczynają ćwiczyć wymowę (zaczyna się trening bezgłośnej artykulacji), lecz wg zespołu z Uniwersytetu w Würzburgu, żucie przekąski zaburza ten proces.